Kihisev piparmündilimonaad

1 liiter 


Vaja läheb:

0,5 liitrit vett 
0,5 liitrit gaseeritud vett 
1 laim 
peotäis piparmündilehti 
jääkuubikuid 

Pane pool liitrit vett keema, vala vesi piparmündilehtedele ning lase 3-4 minutit tõmmata. Eemalda veest piparmündilehed, sega juurde suhkur ning lase teel täielikult jahtuda. Jahtunud teele lisa gaseeritud vesi, õhukesed laimiviilud ja jääkuubikud. 

*Et laimi maitset oleks paremini tunda, pane kannu kõigepealt laimiviilud, suru need lusikaga vastu kannu seina ja pigista neist pisut mahla välja. Lõpuks lisa jääkuubikud ja kihisev tee.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Kiivi-greibi smuuti väikese spinatiga

Kahele 


1 punane greip 
2 kiivit 
1 väike küps banaan 
2 peotäit spinatilehti 
2 tl tumedat muscovado suhkrut 

Koori greip ning eralda viljaliha kestadest. Püreesta greibi viljaliha, kiivi- ja banaanitükid, spinatilehed ning suhkur ühtlaseks smuutiks. Joo smuutit kohe pärast valmistamist. 
 
Kui soovid, lisa komponentide hulka ka mõned jääkuubikud. Nii saad eriti värskendava joogi!

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Sõstratšatni

Vaja läheb:


2 sibulat 
3 küüslauguküünt 
300 ml musti sõstraid 
200 ml punaseid sõstraid 
200 ml moosisuhkrut 
1 tl soola 
2 tl garam masala maitseainesegu 
1 tl jahvatatud vürtsköömneid 
0,5 tl tšillipulbrit 
2 tl jahvatatud magusat paprikat 
2 cm jupp ingverit 

Puhasta sibulad, poolita ja lõika viiludeks. Viiluta ka kaks küüslauguküünt. Pane sibul, küüslauk, marjad ja suhkur potti ning kuumuta keemiseni. Sega ja jäta 10 minutiks ilma kaaneta tasasele tulele podisema. Sega juurde maitseained ning lase veel paar minutit podiseda. Nüüd pressi juurde kolmas küüslauguküüs, sega läbi ja vala tšatni purki.

Indiapäraste maitsetega sõstratšatni sobib hästi erinevate juustude ja liha serveerimiseks ning asendab hästi ka talvist pohlamoosi. 

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Maapähklikaste värskele salatile


250 ml röstitud soolatud maapähkleid 
2 tl sojakastet 
0,5 tl palsamiäädikat 
1 sl värskelt pressitud sidrunimahla 
100-150 ml sooja vett 
värskelt jahvatatud pipart 
 
Pane pähklid purustajasse ning vurista paksuks võideks. Lisa siirup, sojakaste, palsamiäädikas ja sidrunimahl ning purustamist jätkates nirista juurde vesi. Vett lisa parasjagu nii palju, et paksust võidest saaks vedel kaste. Maitsesta värskelt jahvatatud pipraga.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Rummimarinaad


400 g jahutatud broileri sisefileed 
1 sl jahvatatud magusat paprikat 
1 tähtaniis 
1 peotäis värskeid salveilehti (võid asendada kimbu tüümianiga) 
2 küüslauguküünt 
2 sl sojakastet 
100 ml tumedat rummi 
soola, pipart 

Pane siirup, jahvatatud paprika, salveilehed (või tüümian), purustatud küüslauguküüned, sojakaste ja rumm potti ning aja keema. Lase mõni minut tasasel tulel podiseda. Maitsesta soola ja pipraga. Lase marinaadil käesoojaks jahtuda. Tõsta fileetükid marinaadi, sega läbi ning jäta külma vajutuse alla vähemalt 5 tunniks maitsestuma. 

Küpseta liha grillil. 

 *Marinaad võib esmal tunduda võõras ja väga tugeva maitsega, kuid peale liha küpsetamist saad aru, et maitseid on just parajalt.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Hapukas laimi-sidrunikreem


400 ml vahukoort 
 3 sl kuhjaga Demerara suhkrut 
 2 väikse sidruni mahl 
 3 laimi mahl 

 Pane koor koos suhkruga potti ja kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel pidevalt segades 3-4 minutit. Tõsta pott tulelt ja lase 10 minutit jahtuda. Pressi sidrunitest ja laimidest mahl välja. Kui võimalik, kasuta tsitruspressi, nii saab viljadest kogu mahla kätte. Sega mahl koore hulka, saadud kreem pakseneb kiiresti. Vala kreem väikestesse kausikestesse ja tõsta külma. Lase üle öö taheneda.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Siirupimarinaadis kanatiivad


Umbes 1,2 kg kanatiibu, s.o 12 tiiba 
 4 sl sojakastet 
 4 küüslauguküünt 
 15 g värsket ingverit 
 soola, pipart 

Võta suur kauss, riivi sellesse ingver, pressi küüslauk, vala juurde sojakaste ja siirup ning sega kõik läbi. Tõsta kanatiivad kastmesse ja sega korralikult läbi. Kui saad, jäta kanatiivad mõneks tunniks maitsestuma, kuid võid ka kohe ahju pista. Aseta kanatiivad ahjuplaadile esmalt tagurpidi, s.t tiiva seesmine osa pealpool. Vala enamik kaussi jäänud kastmest tiibadele, kuid jäta natuke ka pintseldamiseks. Jahvata tiibadele pisut soola ja pipart. Küpseta 200-kraadi juures 15 minutit, keera kanatiivad ümber, pintselda kastmega üle ja küpseta veel 15 minutit. 
 Serveeri kohe pärast ahjust välja võtmist.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi

Tagurpidi õunakook tüümianiga


Põhi: 

 75 g toasooja võid 
 50 g Demerara suhkrut + 1 sl õuntele peale puistamiseks 
 noaotsatäis soola 
 2 õuna (225 g) 
 2 sl värsket hakitud tüümiani 

Sega toasoe või suhkru ja näpuotsatäie soolaga. Puista peale 1 sl hakitud värskest tüümianist. Vooderda 20 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning määri või vormi põhjale. Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamik ning lõika siis viiludeks. Lao õunaviilud vormi võikreemi peale. Puista peale ülejäänud tüümian ja 1 sl suhkrut. 

Tainas: 

100 g  toasooja võid 
 110 g jahu 
 1 muna 
 1 tl küpsetuspulbrit 
 1 tl kaneeli 

 Sega toasoe või suhkruga, lisa muna ja sega läbi. Lõpuks lisa ka kaneeli ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kui oled taina ühtlaseks seganud, vala see vormi õunte peale ja määri õrnalt laiali. Küpseta 180-kraadi juures umbes 30 minutit. Lase koogil umbes 15 minutit vormis jahtuda. Kummuta seejärel kook taldrikule, nii et õunad jäävad pealepoole. Kook maitseb hästi nii soojalt kui külmalt.

Autor: ANDRA KALDA

<  Tagasi