Maasika-kohupiimatarretis

2 sl želatiini (ja veidi vett)
1 laimi või sidruni mahl
2 dl vahukoort
250 g kohupiima
2 dl maitsestamata jogurtit
2 tl vanillsuhkrut
0,5 kg maasikaid
100 g suhkrut 
maasikaid kausi vooderdamiseks 

Pane želatiin 5 minutiks külma vette. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Klopi kohupiim ja jogurt omavahel ühtlaseks ning lisa vahukoorele. Maitsesta vanillsuhkruga. Suru puhastatud maasikad kergelt katki, sega suhkruga ning lisa kohupiimasegule.

Kuumuta laimimahl väikeses potis ja lisa paisunud želatiin. Sega, kuni želatiin on sulanud. Lase želatiinisegul jahtuda ning kalla seejärel peene nirena pidevalt segades kohupiimamassi hulka. Pane kauss külmkappi.

Vooderda 1,5 l kauss toidukilega. Puhasta maasikad ja lõika pooleks. Aseta maasikapoolikud kausi põhjale. Võta kergelt tarretuma hakanud kohupiimasegu külmkapist välja ja sega hoolega. Vala osa segust kaussi nii, et maasikad oleksid peaaegu kaetud. Seejärel aseta kausi külgedele taas paar rida maasikaid, siis jälle veidi kohupiimatäidist, jälle maasikad jne.

Kata tort toidukilega ning lase öö läbi külmkapis tarretuda. Järgmisel päeval kummuta valmis šarlott tordialusele, eemalda toidukile ja kaunista.


Autor: LIILIA RAIK

<  Tagasi

Maasikamuffinid

12 muffinit


100 g pehmet võid
1,5 dl suhkrut
veidi soola
2 tl vanillisuhkrut
2 muna
1,5 dl maitsestamata jogurtit
200 g maasikaid
3,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit 

Kreem:
250 g mascrapone’t
1 dl rõõska koort (35%)
3–4 sl sidrunivõiet

Kaunistuseks: 
12 väikest maasikat

Vahusta pehme või suhkrute ja soolaga. Mikserda ükshaaval juurde ka munad. Sega hulka jogurt ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Viimasena lisa tükeldatud maasikad. Jaga tainas pabervormidega vooderdatud muffinipanni ja küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit (proovi küpsust tikuga).

Kreemi tarvis mikserda rõõsk koor kergelt vahule, lisa toasoe mascarpone ning maitse järgi sidrunivõiet. Tõsta igale muffinile umbes supilusikatäis kreemi ja kaunista maasikaga.

Autor: LIILIA RAIK

<  Tagasi

Kausikook küpsistega

400 g kohupiima
2 dl maitsestamata jogurtit 
3 sl suhkrut 
1 tl vanillisuhkrut 
2 dl rõõska koort (35%) 
180 g küpsiseid
värskeid või külmutatud marju

Sega kohupiim ja jogurt suhkrutega. Tükelda juurde küpsised. Mikserda koor vahule ning sega kohupiima-küpsiseseguga. Kui kavatsed süüa kooki samal päeval, sega kohe juurde ka meelepärased marjad. Vala segu kaussi või vormi ning lase sellel enne sööma asumist mõned tunnid seista, et küpsised pehmeneksid. Kaunista värskete või külmutatud marjadega.


Autor: LIILIA RAIK

<  Tagasi